Petri "Petu" Katajamäki #EurooppalaisempiHelsinki

Anniskeluikä laskettava 16 vuoteen

  • Anniskeluikä laskettava 16 vuoteen

 

Anniskeluikä laskettava 16 vuoteen

Uusi alkoholilaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden aikana ja voimaan tullessaan se sallisi muun muassa vahvojen oluiden myynnin vähittäiskaupassa.

Vähemmälle huomiolle uuden lain ympärillä käydyssä alkoholipoliittisessa keskustelussa on jäänyt ravintolatarjoilu ja anniskeluiät. Maailma on muuttunut, nuoret aikuistuvat aikaisemmin ja alkoholin nauttiminen ei ole enää nuorille niin jännittävää kuin aikaisemmille sukupolville.

Mielestäni Suomi voisi rohkeasti siirtyä eurooppalaisempaan alkoholikulttuuriin ja ottaa osittain mallia esimerkiksi Saksasta, jossa mietojen alkoholien ikäraja on 16 vuotta. En ehdota suoraan kopiointia saksalaisesta systeemistä, vaan suomalaiseen kulttuuriin soveltuvaa mallia.

Mietojen alkoholijuomien anniskeluikä tulisi laskea 16 vuoteen. Vähittäismyynnissä ikäraja säilyisi ennallaan 18 vuodessa. Tarjoiluaikaa voisi hyvin rajoittaa siten, että se päättyisi esimerkiksi kello 24 mennessä.

Muutoksesta olisi useita etuja. Väitän, että laatu korvaisi määrän ja ravintolaympäristössä, jossa on muitakin virikkeitä kuin vain juominen, juotaisiin vähemmän kuin kassikaupalla puistossa. Alkoholia nautittaisiin valvotussa ympäristössä. Kuka valvoo ja katsoo puistossa tai kotona juovien nuorten perään?

Muutoksella olisi ravintolaelämää ja työllisyyttä parantava vaikutus. Se esimerkiksi mahdollistaisi 16–17-vuotiaiden opiskelijoiden työskentelyn ravintoloissa anniskelutehtävissä.

Alkoholipolitiikan liberalisoimiseen negatiivisesti suhtautuvat tahot tulevat varmasti väittämään, että tämä muutos vain lisäisi alkoholin kulutusta nuorten keskuudessa ja lisäisi ongelmia.

Itse uskon, että sallivuus vähentää nuorten juomista eikä päinvastoin. Mikä ei ole kiellettyä, ei ole myöskään niin ihmeellisen kiinnostavaa.

Petri Katajamäki, Helsinki, kolmen lapsen isä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niinkin lähellä kuin Tanskassa sai vielä viitisen vuotta sitten ostaa tiukkaa viinaa ruokakaupasta 16-vuotiaana. Tuo ikäraja on nyttemmin korotettu 18 vuoteen, mutta mietoja saavat edelleen 16-vuotiaat ostaa omin päin.

On käsittämätöntä kuinka noin suuri kulttuuriero voi vallita Ruotsin ja Tanskan välillä, joita jopa silta yhdistää. Toisaalta eipä Suomesta Viroonkaan ole kovin paljon pitempi matka.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki

Juha, juuri näin: On käsittämätöntä, että meillä vielä "pohjolan perukoilla" uskotaan kieltojen ja rajoitusten ihmeelliseen voimaan. Jokainen, joka on kasvattanut lapsia tietää, että harvoin kielloilla mitään hyvää saadaan aikaan, mutta sallimalla - rajojen puitteissa - saadaan usein toivottu lopputulos!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"On käsittämätöntä, että meillä vielä "pohjolan perukoilla" uskotaan kieltojen ja rajoitusten ihmeelliseen voimaan."

Samaa ihmettelen. Nuuskan myyntikielto on hyvä esimerkki, se on luonut vain laittomatmarkkinat, ja nyt on tulossa markkinoille muuntonuuskaa. :) Kiellot vain lisäävät haittoja kun puhutaan päihteistä, olipa ne laillisia tai laittomia.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #5

Teppo, hyvin kiteytit, että "kiellot vain lisäävät haittoja kun puhutaan päihteistä, olipa ne laillisia tai laittomia"

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Itse olen perehtynyt päihdepolitiikkaan, eri päihteisiin ja miten niistä puhutaan eri valistajien, poliisin ja poliitikkojen taholta.
Kieltolait eivät tuo kuin haittoja, ihan sama onko kyse laillisista tai laittomista päihteistä.
Monesti vedotaan että tahdotaan suojella lapsia tai nuoria, eri kielloilla. Valitettavasti se on itsensä kusetusta mielestäni.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #8

Kuka voi mainita jonkun kieltolain historiasta, joka olisi tuonut - pitkällä tähtäyksellä - toivotun lopputuloksen?

Jukka PahikkaAho Vastaus kommenttiin #10

Näinpä, sama koskee myös muita miedompia nautintoaineita. Käsittämätöntä, että esimerkiksi hamppu on vielä kieltolain piirissä Suomessa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #15

Jep, se on jopa sairasta. Kieltolain kannattajat ovat kannabispsykoosissa. Toki ymmärrän sen, kun ihmisille on vuosikymmeniä syötetty "paskapuhetta" hampusta.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230638...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja sitten kepu ja kokoomus voi pitää suunsa kiinni kasvavista terveyshaittojen menoista .
Jos aikuinen ei saa omalla rahalla ostaa tupakkaa eikä polttaa oman asuntonsa parvekkeella ,niin olisko joku tolkku oltava ?
Lapsille alkoholia? Järjen käyttö on sallittua ,vaikka rarvintola -ja panimoyritykset siitä hyötyisikin.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #7

Fakta on se, ettemme pysty pitämään teini-ikäisiä kasvamassa missään kuplassa ja ne, jotka alkoholia nauttivat, sitä myös tavalla tai toisella saavat hankittua. Sen vuoksi, olisi mielestäni parempi antaa heille mahdollisuus nauttia siitä laillisesti valvotussa ympäristössä.

Jukka PahikkaAho Vastaus kommenttiin #9

Kai olet samaa mieltä myös muista päihteistä, ja jos et, niin, perustelenet. Kaikki "huumeet" on jo Suomessa, miksei niitä saisi nauttia jo 16 vuotiaana. Varsinkin kun alkoholi on ihan tutkimuksissa todistettu vaarallisimmaksi. Miksi kieltolaki esimerksiki lsd:n tai ekstaasin suhteen.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #16

Kyllä mä suhtaudun kielteisesti "ei alkohollillisiin huumeisiin", vaikka esimerkiksi en voi väittää, että hollannissa asiat keskimäärin ovat huonommin vaikka miedot huumeet ovatkin sallittuja. Mun pointtini on se, että ne yli 16 vuotiaat, jotka alkoholia haluavat nauttia, sitä tavalla tai toisella myös saavat. Ja ravintolassa nautittuna se olisi valvotussa ympäristössä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #17

Hollannin lainsäädäntö on typerä, coffee shopit saavat kyllä myydä ja asiakkaat ostaa, mutta tuotanto, varastointi jne on rikollisten käsissä, eli huono esimerkki. Markkinoilla käydään reviirisotaa, laadunvalvonta on niin ja näin, eikä veroja makseta kuin ketjun loppupäässä.
Parempi kannabislainsäädäntö löytyy vaikka Coloradosta. Toissa vuonna 18000+ työpaikkaa alalle, muhkeat verotulot, haitat eivät kuitenkaan lisääntyneet, kuten ei myöskään alaikäisten käyttäminen - päinvastoin.

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/1...

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/0...

Kuten tuossa aiemmin todettiin, KAIKKI päihteet aiheuttaa enemmän ongelmia laittomina, eikä mikään laki, tai kielto saa niitä markkinoilta. Laillistamalla huumeet, estettäisiin myös väkivaltaisten rikollisjengien vallan vahvistuminen ja uusien rantautuminen.

Jukka PahikkaAho Vastaus kommenttiin #17

"vaikka esimerkiksi en voi väittää, että hollannissa asiat keskimäärin ovat huonommin vaikka miedot huumeet ovatkin sallittuja."

En valitettavasti ymmärrä tätä lausetta. Vika voi tietenkin olla myös lukijassa. Mutta selventäisitkö.

Miksi et sallisi haitattomampia päihteitä lasten (16v) käyttöön. Alkoholi on tutkimusten mukaan huomattavasti haitallisempaa kehittyville aivoille, kuin esimerkiksi hamppu, mikset antaisi lapsesi nauttia mielummin muutamia savuja jointista. Hermomyrkky alkoholia olet valmis antamaan kaikille kuitenkin. Tiesitkö, että sana alkoholi on arabiaa, al- kuhul, joka tarkoittaa liuotinta. Hamppu sensijaan on tunnettu lääke koko maailmassa jo vuosituhansien ajan.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #21

Älä huolehdi, kyllä vika on usein viestin kirjoittajassa! Tarkoitin, että minulla ei ole Hollannin tilanteesta riittävää tietoa, jotta voisin ottaa asiaan kantaa.

En ole ajamassa mietojen huumeiden tekemistä laillisiksi, vaan keskityn jo laillistetun alkoholin järkevän anniskeluiän muuttamiseen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #16

Nuo huumeiden kiellot ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon. LDS, ekstaasi, hamppu ovat miedompia aineita kuin alkoholi. Päihdepolitiikka ei perustu faktaan, se perustuun kauhukuvien luomiseen varsinkin kun puhutaan laittomista päihdeaineista.

Ja sehän on uponnut kansaan hyvin, tosin nuorempi sukupolvi osaa jo kyseen alaistaa vanhempiensa kauhupuheet huumeista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Alkoholi ei sovellu kehittyville aivoille, eikä mitkään muutkaan päihteet.
Onneksi nuoret/lapset käyttävät alkoholia entiseen verrattuna vähemmän.
Toki osa on korvannut alkoholin miedommalla kannabiksella.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki

Ymmärtääkseni monet tutkimukset ja havainnot tukevat väitettä, että nuoret käyttävät alkoholia entiseen verrattuna vähemmän. Ja se on pelkästään myönteistä. Uskon, että ehdottamani muutos johtaisi entistä vähempään kulutukseen, sillä ravintolaympäristössä on muitakin virikkeitä kuin juominen. Mieluummin lasi tai kaksi ravintolassa kuin kuusi lähipuistossa!

Jukka PahikkaAho

Mitä virikkeitä, eihän Suomessa saa baareissa/discoissa edes sipsejä, muusta ruuasta puhumattakaan. Kaikissa muissa maissa, joissa olen vieraillut, niin aina on jotain naposteltavaa ollut. Ei tarvinnut baari-illan jälkeen lähteä snagarille öyhöttämään.

Mikset aja tätä asiaa. Sillivoileivät takasin anniskelupaikkoihin. Ja se leipä syödään vikisemättä, saatana. Eikä kierrätetä. Ryssät osaa tämän.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki Vastaus kommenttiin #22

Olet ihan oikeassa ja tätä asiaa haluan myös ajaa. Me tarvitsemme ehdottomasti parempaa ja monipuolisempaa ravintolakulttuuria, johon ruokailu kuuluu isona osana.

Jukka PahikkaAho Vastaus kommenttiin #24

Juurikin näin. Nuorille voi toki antaa oluen tai siiderin tai jointin. Mutta hyvässä turvallisessa seurassa. Ei päästetä lapsia kaduille keskenään viinapullon kanssa. Huomattavasti mukavampaa on polttaa pienet savut tuttujen aikuisten kanssa ja syödä hyvää ruokaa ja ehkä ottaa siinä samalla olut tai jopa votkapaukku.

Pekka Iiskonmaki

Sysmässä sahtia alkoi saamaan miesten ringistä ja läkistä jo 15 -vuotiaana.

Jos oli reipas miesten töissä, niin aikaisemmin.

Pekka Iiskonmaki

Petri ei ole kovin libetaali. Ennakkosensuuri on päällä. Unohda minun kommenttini.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä onko blogisti sensuroinut esitarkastuksella muita kommentteja, mutta silmiinpistävää on, että näin radikaalin ja provosoivan blogiotsakkeen jälkeen ei ole sukeutunut raivoisia tiukkapipoisia kommentteja juurikaan tähän ketjuun, kuten yleensä on asian laita.

Todennäköisesti siiheen tyyliin kommentoijat ovat kuitenkin tulkinneet "ehdotuksen" vitsiksi ...

On muistettava kuitenkin, että vasta EU toi mukanaan tiettyihin Euroopan maihin alkoholilainsäädännön ikärajoineen. Esimerkiksi 70-luvulla ei Italiassa ollut alkoholilainsäädäntöä lainkaan. Kuka tahansa sai tuottaa ja myydä kenellä tahansa milloin vain.

Mitään ongelmaa ei tilanne siellä aiheuttanut. Väkevät (pientä ruoansulatusta edistävää grappatilkkaa lukuunottamatta) eivät koskaan ole olleet kansan suosiossa ja viiniä ovat kaikki oppineet käyttämään turvallisissa rajoissa ruokajuomana jo sylivauvasta lähtien. Nuorten "bilettämisessä" ei alkoholi mitenkään näytellyt erityistä osaa enkä oikeastaan koskaan nähnyt siellä yhtään juopunutta, kun vietin muutaman kuukauden työperiodilla opiskelujeni aikana.

Kysyinkin kerran, että voisiko alle 10-vuotias tilata baarista viskipaukun ja minulle vastattiin, että laki ei sitä estäisi myymästä, mutta baarimikon oma harkinta kylläkin. Pitivät tosin kysymystä outona, sillä "eiväthän lapset haluaisi viskiä tilata".

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki

En ole sensuroinut ketään ja kaikki kommentit on julkaistu. sitaattisi: "Todennäköisesti siiheen tyyliin kommentoijat ovat kuitenkin tulkinneet "ehdotuksen" vitsiksi ..." voisi hyvin peilata koko suomalaista alkoholipoliittista keskustelua. Meillä on ikäänkuin annettu "rajat", joiden sisällä voidaan keskustella, mutta "out of the box" -ajattelu ei siihen sovi. Itse olen ehdotuksellani vakavasti liikkeellä ja tämä ei ole tullut mistään hetken mielijohteesta, vaan olen asiaa pitkään miettinyt.

Käyttäjän PetriKatajamaki kuva
Petri Katajamäki

Ehdotukseni voi tuntua aluksi rajulta. Olen kuitenkin vakavasti liikkeellä. Arvostan myös kaikkia näkökulmia eli en sensuroi kommentteja, jotka ovat asiallisia ja hyvän tavan mukaisia.

Moni lukija kenties muistaa 80-luvun alussa olleen "Keskiolut R-kioskeihin", joka oli varmasti aikanaan vaan hyvänä vitsinä julkisuuteen tuotu (muistaakseni Pahkasika oli sen takana...?).

Ja nyt kukaan ei edes keskustele asiasta...

Toimituksen poiminnat